No Man’s Sky on selviytymispeli, jossa pääsee seikkailemaan planeetoilla

On kerta kaikkiaan uskomatonta, kuinka pieni kehittäjätiimi on onnistunut saamaan aikaan niin valtavan yksityiskohtaisen ja yllätyksellisen maailman, joka No Man’s Skyssä avautuu pelaajan tutkittavaksi. Kunnianhimolla on kuitenkin myös hintansa, sillä pelissä on melkoisen paljon bugeja ja muita ongelmia, jotka hiukan toppuuttelevat ensi-innostusta. Peliähän hehkutettiin ja arvuuteltiin vuosia, joka saattoi koitua haittaa pelin tullessa julkaistuksi, sillä kaikille oli ehtinyt muodostua erilaisia odotuksia ja vaatimuksia No Mans Skyn suhteen.

No Man’s Sky on eräänlainen selviytymispeli, jossa pääsee seikkailemaan lukemattomilla planeetoilla, keräämään resursseja, taistelemaan pahoja voimia sekä ryöväreitä vastaan avaruudessa, jossa vastaan tulee mitä eriskummallisimpia kasveja ja eläimiä. Peli alkaa omalta pikkuplaneetalta, jossa ryhdytään keräämään erilaisia kiviä ja muita tarpeellisia materiaaleja rikkoutuneen aluksen korjaamiseksi.

Pari tuntia uppoaa opetellen resurssien keräämistä sekä sitä, mitkä otukset ovat vihollisia ja miten pelissä ylipäätään liikutaan. Ainakin itselläni mielessäni ehti käydä tässä kohtaa, että peli on oikeastaan aika yksitoikkoinen, mutta kun aluksen saa vihdoin lähtökuosiin ja se ampaisee kaukoavaruuteen läpi tähtien ja planeettojen, valtaa mielen todella jännitys seikkailuista, jotka edessä odottavat.

 

No Mans Sky survive

 

Pelin perusperiaate on oikeastaan melkoisen yksinkertainen

 

Ulkoavaruudessa pääsee vierailemaan eri planeetoilla, jota varten varustusta täytyy aina muuttaa tarpeen mukaan olosuhteista riippuen ja jotka saa nimetä haluamillaan nimillä. Joillain planeetoilla olosuhteet ovat äärimmäisen karut ja sen asukkaat ovat hyvin vihamielisiä, mutta mikäli siellä ei pärjää, pääsee vaivatta siirtymään hieman miellyttävämmälle planeetalle kokeamaan onneaan. Toisinaan aarteita kerätessään joutuu erilaisten olentojen hyökkäysten kohteeksi.Pelin perusperiaate on oikeastaan melkoisen yksinkertainen. Planeetalla ollessaan täytyy viettää paljon aikaa materiaalienkeruun parissa, joka vie pikku hiljaa kohti galaksin keskustaa ja Atlasta.

On kuitenkin varsin erikoista, ettei peliin ole tarjolla minkäänlaista opasta. Pelaamisen aikana planeettojen tutkimisen myötä tulee vähitellen saamaan kysymyksiinsä vastauksia, jotka ohjaavat eteenpäin pelissä kohti oikeaa suuntaa. Itselleni tuli No Man’s Skyn massiivisuuden myötä tunne yksinäisyydestä. Niin valtavassa galaksissa seikkaillessani koin jonkinlaista merkityksettömyyden ja pienuuden tunnetta, ja vaikka vastaan tulikin monenlaisia olentoja, tunsin eristäytyväni kaikesta, joka oli erikoinen, mutta toisaalta rauhoittava tunne!

 

No Mans Sky Space Station Tube

 

Grafiikat ovat pääpiirteittäin toki tyylikkäitä, mutta vaikka planeetat näyttävätkin upeilta kauempaa katsottuna, joutuu läheltä tarkastellessa pettymään niiden epätarkkaan pintaan. Huomasin myös jo muutaman planeetan koluamisen jälkeen, että maastokuviot toistavat itseään, kivimuodostelmat näyttävät mitäänsanomattomilta ja vesipinnoilla ei ole lainkaan liikettä. Ymmärrän toki, ettei ole edes mahdollista tehdä joka ikisestä planeetasta täysin omannäköistään, etenkin kun niitä on pelissä tuhansia miljoonia, mutta olisin ehkä toivonut, että planeettojen samankaltaisuus tulisi esille vasta sitten kun takana olisi paljon enemmän pelattuja tunteja.

Toinen varsin valitettava huomaamani vika on se, että No Man’s Sky pysähtyy aivan liian usein, etenkin uuteen aurinkokuntaan siirtyessäni. Tämä on aina yhtä turhauttavaa ja varsinkin silloin kun peli on tallentanut tilanteen edellisen kerran avaruusasemalle, josta täytyy aloittaa työnteko jälleen kerran. Tämä yhdistettynä hieman heikkoon graafiseen tasoon sekä ajoittaiseen monotonisuuteen laskevat No Man’s Skyn arvoa omissa silmissäni, mikä on sääli kun ottaa huomioon kaiken sen innostuksen, mitä ensimmäisten muutaman tunnin aikana peliä pelatessa koin.

Luonnehtisin tästäkin huolimatta No Man’s Skytä hyväksi peliksi. Pelissä on onnistuttu saavuttamaan huikean valtava maailmankaikkeus, jollaista ei aiemmin ole videopeleissä nähty. Ehkä No Man’s Sky on pettymys sellaisella pelaajalle, joka on odottanut sitä jo vuosikausia. Se tarjoaa kuitenkin runsaasti viihdettä ja ihmettelyn aihetta ainakin joksikin aikaa, ja voisinpa melkein uskaltaa veikata, että pelin taso kohenee tulevaisuudessa kun siihen julkaistaan lisäosia.

 

No Mans sky space planets

Arvostus Pelistä
  • Jännitys
  • Grafiikka
  • Yleinen arvostus pelistä
4.4