Overwatch on moninpelattava hahmoilla pelattava räiskintäpeli

Overwatch on moninpelattava hahmoilla pelattava räiskintäpeli, jossa 12 pelaajaa jakaantuvat toisiaan vastaan taisteleviin joukkueisiin suorittamaan erilaisia tehtäviä. Kyseessä on yksi viimeisimmistä lisäyksistä sankarihahmokeskeisiin toimintapeleihin, jotka ovat olleet viime vuosina valtavassa suosiossa. Peliyhtiö Blizzardin kehittämä Overwatch painottuu vahvasti luokkasynergiaan ja yhteistyön merkitys on suuri.

Itse pidän tällaisesta yhteisen tekemisen meiningistä, mutta jos haluaa toimia täysin itsenäisesti, ei Overwatch välttämättä ole se paras vaihtoehto. Vaikka Overwatch onkin vielä toistaiseksi täysin nettipohjainen peli, on Blizzardilta tulossa siihen jo täysin maksuttomia päivityksiä kuten uusia sankarihahmoja ja karttoja. Tämä on hieno uutinen, vaikka pelistä löytyykin jo ennestään 21 sankarihahmoa ja 12 karttaa, jotka ovat tarpeeksi viihdyttämään pelaajaa kuin pelaajaa viikkokausia.

Vaikka Overwatch onkin strategia- ja toimintapeli, suosittelen lämpimästi, että varaa aikaa myös pelin graafiseen puoleen, joka on Blizzardilta todellinen tyylinäyte. Tämä Pixar-henkinen peli suorastaan pursuaa värejä, eikä todellakaan muistuta stereotyypillisiä synkkiä ja toisinaan ahdistaviakin ammuntapelejä. Jopa pelottaviksi lasketut hahmot kuten Reaper-zombi on jollain tavalla humoristinen hahmo. Pelin valoisat ja miellyttävät kartat sijoittuvat eri puolille maailmaa, joten pelatessa pääsee talsimaan niin kreikkalaisella kadulla auringonpaisteessa kuin Lontoon metrotunneleissa.

 

Overwatch game action

 

Pelin sankarihahmot

 

Pelin sankarihahmot voidaan pääpiirteittäin jakaa neljään luokkaan: hyökkäykseen, puolustukseen, tankkeihin ja tukeen. Hyökkäävät sankarit ovat liikkuvia tiedustelijoita, jotka ovat yleensä taisteluissa liian heikkoja, mutta pärjäävät yksi yhtä vastaan varsin tehokkaasti. Puolustavat sankarit ovat vahvimmillaan saadessaan pysyä paikoillaan ja odottaa vihollisten saapumista luokseen. WoW:ista ja monesta muustakin pelistä tutut tankit vyöryvät hitaasti kohti viholliskohdetta, eikä niitä tuhota ihan noin vaan.

Tuki-kategorian sankarit parantavat toisia hahmoja Mielestäni tämä roolien jako neljään luokkaan toimii todella hyvin ja tekee pelin opettelemisesta vaivatonta, jos on pelannut muitakin samantyylisiä pelejä ennen. Peli toimii kuitenkin juurikin hahmojen pohjalta, sillä esimerkiksi Hanzo ja Widowmaker ovat kumpainenkin hyökkääviä tarkka-ampujia, mutta niillä pelataan täysin eri tavoin. Lucio ja Zeniyatta ovat kumpainenkin parantajia, mutta toinen niistä käyttää parantavaa energiaa levittävää keppiä ja toinen henkisiä voimiaan.

Winston ja Roadhog ovat molemmat tankkihahmoja, jotka tunnetaan valtavasta koostaan, mutta tähän loppuvat näiden kahden yhtäläisyydet, sillä Roadhog on hitaasti liikkuva sikaa muistuttava hahmo kun taas Winstor on superälykäs, kuusta kotoisin oleva gorilla. Kummatkin ovat suosittuja hahmoja, mutta ne toimivat parhaiten hiukan eri tilanteissa käytettyinä. Näkee heti, että hahmojen yksilöllisyyteen on Overwatchissa kiinnitetty paljon huomiota: aseet, taidot ja jopa tapa liikkua esimerkiksi joko juosten, köpöttäen, liukuen, teleportaten ja loikkien ovat täysin yksilöityjä, joka on todella vaikuttavaa. Pakko myöntää, että minäkin ihastuin oikopäätä muutamaan pelin persoonalliseen hahmoon heti ensinäkemällä.

 

Owewatch pelihahmot

 

Joitain pieniä tasapainoisuuteen liittyviä ongelmia olen huomaavinani kuitenkin aika ajoin. On esimerkiksi hullua, että Tracerin tankkiin heitetty kranaatti ei tee suurempaa tuhoa, mutta Hanzolla pelatesa lohikäärmeet läpäisevät seinät ja tuhoavat kaikki. Hahmot ovat hyvin erilaisia, mutta mielestäni tietyissä tapauksissa niiden voimakkuudessa on selkeitä eroja. Muutoin Overwatchin heikkouksia ovat sen edustaman pelityypin heikkoudet yleisesti kuten esimerkiksi varsin kehittymätön ja suppea edistymisjärjestelmä ja tietynlainen vihamielisyys soolopelaajia kohtaan, mutta mielestäni pelin vahvuudet päihittävät sen heikkoudet mennen tullen. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Overwatch olisi taidokkaasti laadittu pelikokonaisuus. Se on kaikin puolin vauhdikas ja viihdyttävä peli, ja uskon sen miellyttävän myös sellaisia pelaajia, jotka eivät yleensä lämpene moninpelitaisteluille. Olen suositellut Overwatchia myös muutamalle naispuoliselle tietokonepeleistä kiinnostuneelle kaverilleni, joista kaikki ovat kiitelleet jälkeenpäin vuolaasti.

 

Genji Overwatch

Arvostus Pelistä
  • Jännitys
  • Grafiikka
  • Yleinen arvostus pelistä
4.5